862 slov, čas čítania: 5 minút.

Príbeh si môžete vypočut aj v audio formáte.

V lese plnom zelenej trávy a voňavých kvetov žil malý slimák menom Ferko. Ferko bol veľmi zvedavý a odvážny slimák, vždy hľadajúci nové dobrodružstvá. Mal veľa kamarátov medzi ostatnými slimákmi, a všetci žili šťastne v malom lese.

Jedného dňa sa však všetko zmenilo. Do lesa sa vrátil zlý veľký a škaredý slimák, ktorého všetci poznali ako Radoša. Pred mnohými rokmi ho vyhnali z lesa kvôli jeho zlým skutkom, no teraz sa vrátil, aby sa pomstil. Radoš mal zlé kúzla a pomocou nich zaklial celý les. Všetci slimáci sa začali meniť na kamene a nikto nevedel, ako ich oslobodiť.

Ferko bol veľmi smutný, keď videl svojich priateľov a rodinu v takom stave. Rozhodol sa, že musí nájsť spôsob, ako zrušiť Radošovo kúzlo a zachrániť les. Spomenul si na starú legendu, ktorú mu rozprávala jeho babička. Hovorila o zázračnom liečivom liste, ktorý žiari a má moc zrušiť každé kúzlo. Tento list bol však skrytý hlboko v lese, kde ešte nikto z jeho priateľov nebol.

Ferko sa vydal na cestu. Cestou stretol rôzne zvieratká, ktoré mu pomohli nájsť správny smer. Stretol ježka, ktorý mu povedal, že liečivý list sa nachádza blízko starého dubu. Sova mu zas poradila, aby bol opatrný, lebo cesta je plná nástrah.

Po dlhej a namáhavej ceste Ferko konečne dorazil k starému dubu. Tam uvidel žiariaci list, ktorý bol ukrytý medzi hustým lístím. Ferko sa veľmi potešil a opatrne vzal liečivý list so sebou.

Keď sa vrátil do svojho lesa, začal používať list na svojich priateľov a rodinu. Postupne sa všetci slimáci začali prebúdzať z kamenného spánku. List žiaril a jeho zázračná moc zrušila všetky kúzla, ktoré Radoš uvalil na les.

Radoš, keď videl, že jeho zlé kúzla sú zrušené, sa veľmi nahneval. Ale Ferko, ktorý teraz získal odvahu z úspechu, sa mu postavil čelom. „Radoš, tvoj čas zlých skutkov je u konca. Les je teraz opäť v bezpečí,“ povedal Ferko pevným hlasom. Radoš, keď videl odhodlanie v Ferkových očiach, sa rozhodol navždy opustiť les a už nikdy sa nevrátiť.

Od toho dňa žili všetci slimáci opäť šťastne a bez strachu. Ferko sa stal hrdinom lesa a všetci ho obdivovali za jeho odvahu a statočnosť. A liečivý list? Ten si Ferko uschoval na bezpečnom mieste, aby bol pripravený pomôcť, keby sa zlo ešte raz pokúsilo vstúpiť do ich krásneho lesa.

A tak žili šťastne až naveky, v lese plnom zelene a radosti, kde každý deň prinášal nové dobrodružstvá a priateľstvo.

Story is also available for listening in audio format.

In a forest full of green grass and fragrant flowers lived a little snail named Ferko. Ferko was a very curious and brave snail, always seeking new adventures. He had many friends among the other snails, and they all lived happily in their small forest.

One day, everything changed. The evil, big, and ugly snail named Radoš returned to the forest. Many years ago, he had been banished from the forest for his bad deeds, but now he came back for revenge. Radoš had evil spells and used them to curse the entire forest. All the snails started to turn into stones, and no one knew how to free them.

Ferko was very sad to see his friends and family in such a state. He decided that he had to find a way to break Radoš’s spell and save the forest. He remembered an old legend his grandmother had told him. She spoke of a magical healing leaf that glows and has the power to break any spell. However, this leaf was hidden deep in the forest, where none of his friends had ever been.

Ferko set out on his journey. Along the way, he met various animals who helped him find the right direction. He met a hedgehog who told him that the healing leaf was near an old oak tree. An owl advised him to be careful, as the path was full of dangers.

After a long and arduous journey, Ferko finally arrived at the old oak tree. There he saw a glowing leaf hidden among the thick foliage. Ferko was overjoyed and carefully took the healing leaf with him.

When he returned to his forest, he started using the leaf on his friends and family. Gradually, all the snails began to awaken from their stone sleep. The leaf glowed, and its magical power broke all the spells Radoš had cast on the forest.

Radoš, seeing that his evil spells were undone, became very angry. But Ferko, who now gained courage from his success, stood up to him. „Radoš, your time of evil deeds is over. The forest is safe again,“ Ferko said firmly. Radoš, seeing the determination in Ferko’s eyes, decided to leave the forest forever and never return.

From that day on, all the snails lived happily and without fear. Ferko became the hero of the forest, and everyone admired his courage and bravery. And the healing leaf? Ferko kept it in a safe place, ready to help if evil ever tried to enter their beautiful forest again.

And so they lived happily ever after, in a forest full of greenery and joy, where every day brought new adventures and friendship.